torstai 9. huhtikuuta 2020

6 x Suosikki kirjani

Korona on lukinnut meidät melko pitkälti sisätiloihin täksi kevääksi, joten mikä sen mukavampaa kun kääriytyä vilttiin ja lukea jokin hyvä, mukaansa tempaava kirja. En voi sanoa olevani lukutoukka, mutta nautin kyllä hyvästä kirjasta, joka herättää ajatuksen juoksua tai jonkinlaista tunteen paloa. 

Haluaisin vielä sanoa, että kirjat mitä tulen suosittelemaan ei ole uutuus teoksia, maksettua mainostamista ja mielipiteet ovat täysin omiani. Yritän myös tuoda hyviä teoksia esille mahdollisimman monista eri kategorioista. Ja kuten tulette pian huomaamaan, ne pysynyt lestissäni, että olisin pystynyt suosittelemaan vain kuutta kirjaa, mutta yritin parhaani!

KRISTINA OHLSSON - Fredrika Bergman-sarja

Ohlsson on yksi suosikki kirjailijoitani, ja hänen rikosdekkarit saivat mut koukuttumaan pohjoismaalaiseen rikoskirjallisuuteen. Kirjasarjan ensimmäinen osa on "nukketalo" josta koko tarina alkaa. Suosittelen siis myös aloittamaan tästä osasta. Jokaisessa kirjassa on oma tarinansa, eikä kaikkien osien lukeminen näin ollen ole pakollista. Tosinaan kirjoissa kyllä viitataan aikaisemmissa osissa tapahtuneisiin asioihin, mutta juonellisesti se harvemmin on kovin tärkeää. Fredrika Bergman sarjaan kuuluu Nukkealo, tuhatkaunot, varjelijat, paratiisiuhrit, daavidintähdet ja syntitaakka.
Kristina Ohlssonin teoksista löytyy myös hyvä dekkari nimeltään Sairaat sielut. Tämä ei kuulu Bergman sarjaan, mutta on ehdottomasti lukemisen arvoinen!



SAMUEL BJÖRK - Minä matkustan yksin.

 Norjalainen Björk on toinen suosikki kirjailijani. Hänen kutkuttava tapansa kirjoittaa on saanut minut ahminaan hänen tarinansa melkein yhdeltä istumalta. "Minä matkustan yksin" on ensimäinen osa mahtavaa kirjasarjaa jonka päähenkilöinä tavataan poliisipäällikkö Holger Munch ja poliisi Mia Kruger. Juonen käänteet ovat mainioita ja lukijaa pidetään jännityksessä loppuun asti. Kirjoja on tämän jälkeen tullut vielä kaksi lisää, ja nekin edeltäjäänsä seuraten 5/5. Toisena kirjana ilmeistyi "yölintu" ja viimeisimpänä osana "poika pimeästä". Toivon todella että Samuelilta ilmestyisi uusi kirja pian!



RUTH WARE - Nainen hytissä 10

Klassinen "kuka sen teki" murhamysteeri, tuo mieleen Agatha Christien teokset. Luksusaluksella tapahtuu murha, on oudosti käyttäytyviä kanssa matkustajia sekä mystinen laivan omistaja, täydelliset ainekset murhamysteerin. Onneksi lopputulos ei ole ennalta arvattava, muuten kirjalta katoaisi pohja melko nopeasti. Ruth Ware on kirjoittanut muitakin kutkuttavia dekkareita, joita suosittelen lämpimästi lukemaan. Kirjat ovat omia tarinoitaan, joten kyseessä ei tällä kertaa ole kirjasarja. Tässä vielä muutama muut Ruth Waren kirja, josta tykkäsin: Valhepeli, Synkän metsän siimeksessä ja Rouva Westaway on kuollut.



KHALED HOSSEINI - Tuhat loistavaa aurinkoa.

Tämä on ehdoton suosikki kirjani, jonka luen aina vain uudestaan ja uudestaan. Kirjan tapahtumat perustuvat sotien runtelemaan Afganistaniin. Päähenkilöinä nähdään Miriam sekä Laila. Kirja on mielestäni mielenkiintoisesti kirjoitettu, sillä siinä kuvaillaan tapahtumia molempien naisten elämästä sekä heidän näkökulmistaan. Kirjassa käsitellään rakkautta ja ystävyyttä, mutta myös rankempia aiheita,kuten sodan tuomaa tuskaa, pakkoavioliittoa ja perheväkivaltaa. Tämän kirjan parissa ei silmät olet pysyneet kuivina, mutta onneksi ne ovat myös onnen kyyneleitä toisinaan.
Hosseinilta on tullut myös muitakin kirjoja, joista etenkin "ja vuoret kaikuivat" teki vaikuteksen minuun. Taaskaan ei pysynyt silmät kuivana, tämänkin kirjan pariin palaan myös aina vain uudelleen.



HEATHER MORRIS - Auschwitzin tatuoija

Tämä on muuten ensimmäinen äänikirja, minkä jaksoin kuunnella loppuun. Tarina oli niin mukaansa tempaava että en pystynyt laittamaan kuulokkeita alas. Tarinan päähenkilönä on Slovakialainen Lale, joka rakastuu palavasti Gita nimiseen naiseen, ollessaan tatuoijana Birkenaun tuhoamisleirillä. Rakastavaiset tapaavat salaa silloin kun voivat, ja Lale tekee parhaansa yrittäessään auttaa Gitaa selviämään leirin kauheissa olosuhteissa. Tarinaa on vaikea uskoa todeksi, niin hämmästyttävä selviytymistarina on kyseessä. Me kaikki olemme tietoisia millaisia kauheuksi natsit tekivät näillä keskitysleireillä, mutta Lalen kertoessaan meille tarinansa, tuntuu kuin oma vaari kertoisi sitä, mikä nostaa raivon ihan uusiin leveleihin. 

Heatherilta on ilmestynyt nyt alkuvuodesta uusi kirja, "Cilkan tarina" joka sijoittuu Lalen kanssa samalle leirille, Cilkaa jopa sivutettiin Auschwitzin tatuoija kirjasa. Tämä on ehdottomasti lukulistani kärjessä, kunhan kirjastot jälleen avaavat ovensa.



TUIJA LEHTINEN - Nappikaupan naiset & morsiuskammari

Tähän loppuun vielä kehyt kirja suositus. Opin lukemaan Lehtisen kirjoja äitini kautta, ja nämä kaksi osoittautui suosikikseni tälläisestä mukavasta kevyestä lukemisesta. Nappikaupan naiset ja morsiuskammari on kaksi erillistä tarinaa, mutta sijoittuvat samalle pienelle kävelykadulle, ja nappikaupan naiset esiintyvät myös morsiuskammarin puolelle. Kirja saa hykertelemään hauskoista letkautuksista ja ehkä hieman kaipaamaan että jotain romanttista tapahtuisi omassakin elämässä.



Kas tässä ovat minun kirja suosikkini, toivottavasti edes joku näistä päätyy sinunkin lukulistallesi, jos eivät siellä jo ole olleet. Ja toki myös vastapainoksi toivon teiltäkin kirjasuosituksia! Etenkin dekkaripuolella kaipaan uutta koukuttavaa kirjaa! 

Tsemppiä kaikille tähän koronan keskelle! Pitäkää itsestänne ja lähimmäisistänne huolta, pysykää kotona, niin eiköhän me pian tämä pandemia nujerreta! Mukavia lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti